Posts

Posts uit november, 2012 tonen

Bol.com

BoekenBoeken

weekmenu week 47

Deze week een rare week. 3 dagen koken en de rest van de week hebben we in Berlijn doorgebracht. Maandag maakte ik bloemkoolrisotto . Ik had nog een kleine romanescokooltje in de groentela en het was weer heerlijk. Dinsdag kreeg ik een verzoek om Chicken Tikka Masala te maken. Hij was goed gelukt en heerlijk. Precies de juiste pit, om dat te bereiken had ik een rode peper met zaadjes en een zonder zaadjes gebruikt. Woensdag  aten we simpel nederlands. Andijvie met een gehaktbal. Donderdag vertrokken we naar Berlijn en 's avonds aten we in een klein indiaas restaurant. Vrijdag  aten we bij een nepalees restaurant en Zaterdag bij een vietnamees restaurant. Zondag  aten we net als de rest van Berlijn een uitgebreide brunch.

weekmenu week 46

Deze week  was een vrij simpele week qua eten door drukte. Maandag  probeerde ik een nieuw recept uit van 24kitchen, maar met een twist. Merguez ovenschotel. Het origineel was met spitskool, maar ik had nog chinese kool over en heb die gebruikt. Het was erg goed te eten. Dinsdag aten we bietjesstamppot met een speklapje erbij. Woensdag maakten we hutspot met gestoofde hamlapjes . Het was weer heerlijk. Donderdag werd het zuurkool uit de oven met rookworst Vrijdag  hadden we het druk met het huis poetsen en de laatste boodschappen doen en aten we hamburgers  met zelfgebakken hamburgerbroodjes die nog in de oven waren. Zaterdag  kregen we mijn ouders op bezoek en daar maakte ik langzaam gestoofde lamsschenkels met pasta voor en als toetjes panna cotta met witte chocolade . Hoofdgerecht weer heerlijk. Toetje zo zo. Zondag  maakte ik ratatouille. Dat kost wat snijwerk, maar daarna is het alleen heel af en toe roeren. Hierbij aten we lamsrack en aardappelgratin. Ik had de lamsrack

Gestoofde hamlapjes

We aten hutspot en ik ben gewend om bij hutspot stoofvlees te eten, maar dat had ik niet gemaakt, dus werd het snel stoofvlees van hamlapjes. Gestoofde hamlapjes 500 gram hamlapjes 1 ui in halve ringen een blik pomodorini (kerstomaatjes) een eetlepel bloem peper en zout boter of olijfolie Verwarm de olie of boter in een pan en bak hierin de uien tot ze zacht zijn. Bestrooi de hamlapjes aan beiden kanten met peper, zout en bloem. Doe ze in de pan bij de ui en bak ze kort aan beiden kanten. Voeg de tomaten toe en een kwart blik water en laat het geheel 20 minuten stoven. Eet smakelijk!

weekmenu week 45

Afbeelding
Deze week heeft voornamelijk John gekookt, want ondanks dat het maandag en dinsdag aardig ging was ik woensdag weer doodziek. Gelukkig dat hij kan koken, Maandag aten we kip gestoofd met witlof in bier en ik maakte hier een brood bij van Loraine Pascale. Ik noem het altijd een breekbrood. Dinsdag  werd het een lasagne met vis, spinazie en ricotta . Het was goed gelukt. Woensdag werd het rundvlees in oestersaus . Donderdag  waren we 12 jaar getrouwd. Gefeliciteerd schat uche uche, zo ging het ongeveer. Nog net wel door John een taartje laten bakken. Verder aten we boerenkoolstampot met worst. Vrijdag  aten we pakistaanse kipburgers . Deze waren erg lekker. Zaterdag  werd het heel simpel met vis van de visboer in mosterdsaus met hierbij wortels en gebakken aardappeltjes. Zondag aten we pasta met geroosterde paprikasaus, chinese kool en grote garnalen.

Kipburgers en hamburgerbroodjes

Afbeelding
Ik was van de week mijn bookmarks aan het opruimen en vond dit recept . Ik wist dat ik ook nog het recept van hamburgerbroodjes van Levine staan om te proberen en dus beiden deze vrijdag gemaakt. De broodjes waren heerlijk. De burgers ook niet slecht, alleen het pittige van de groene chili's miste, maar dat kan omdat mijn groene peper erg oud was. En dan maak ik een foto en dan is hij zo waardeloos. Pakistaanse kipburgers paneermeel of vers gemaakt broodkruim 500 gram kippengehakt (van de poelier of zelfgemaakt van kipfilet) een halve ui fijngesneden 1 eetlepel vers geraspte gember 2 cups gehakte koriander (mocht je niet zo van koriander houden zou ik niet meer dan een cup doen) 1 groene chili fijngehakt zonder zaadjes 1 ei 2 theelepels zout olie om in te bakken Meng het kippengehakt met alle ingredienten behalve de olie. Kijk even hoeveel paneermeel je nodig hebt. Ik heb mijn gehakt zelf gemaakt en alle ingredienten behalve het ei en paneermeel door de kipstukjes

Appeltaart met twist

Afbeelding
Ik had zin in een andere appeltaart dan anders en ik had nog mascarpone en ik vond een recept bij 24kitchen, maar ben niet helemaal tevreden. Doordat ik de biologische mascarpone had, is de vulling iets dikker geworden dan de bedoeling. Dit is een gekartelde bakvorm van 18 cm in diameter. Appeltaart met twist deeg: 125 gram zelfrijzend bakmeel 40 gram suiker 75 gram boter een half ei losgeklopt rasp van een halve citroen een heel klein mespuntje zout vulling: 1 goud reinet in dunne plakjes ½ vanille stokje 50 gram suiker 163 gram mascarpone 1 ei (gebruik je biologische mascarpone dan zou ik het halve ei wat je over hebt bij het deeg door de vulling doen) 50 gram bloem 30 gram suiker + 2 theelepels kaneel 3 eetlepels abrikozenjam 1 eetlepel water Vermeng de ingredienten voor het deeg tot een deeg. Pak het in in plasticfolie en laat opstijven in de koelkast.  Verwarm de oven op 170 graden. Rol het na een half uur uit en bekleed de bakvorm ermee en prik er gaatjes i

Lasagne met vis, spinazie en ricotta

Afbeelding
Lasagne is ook een van mijn favoriete recepten naast Tiramisu en ik probeer steeds nieuwe dingen uit. Ik had eerst pastaschelpen gevuld met spinazie en ricotta bedacht om te eten, maar heb er toch lasagne van gemaakt. Hij was heerlijk, maar erg vullend. Dit is genoeg voor 4 personen. Lasagne met vis, spinazie en ricotta 2 blikken gepelde tomaten of tomatenblokjes 1 teen knoflook, gesnipperd 1 ui, gesnipperd half blikje ansjovis 1 rode peper ingeprikt 1 eetlepel tomatenpuree. 400 gram zalm in plakjes van 0,5 cm 500 gram ricotta 1 ei 3 handjes geraspte parmezaanse kaas 300 gram spinazie lasagnebladen Fruit in wat olie van de ansjovis de ansjovis, ui, knoflook en rode peper aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze kort mee. Voeg dan de tomaten toe en als het wat droog is voeg dan ook nog wat water toe. Laat dit een half uur zachtjes pruttelen zonder deksel op de pan. Verwarm de oven op 170 graden Laat de spinazie in een koekenpan of wok slinken. Meng de ricotta met een

Bucatini alla Carbonara

Afbeelding
De makkelijkste pastasaus die er bestaat althans in mijn mening, maar heerlijk. Bucatini alla Carbonara 125 gram spekreepjes of pancetta 2 eetlepels olijfolie 15 gram boter 2 eieren 2 eetlepels parmezaanse kaas een handje vol erwten uit de diepvries 250 gram bucatini zout en peper Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit de olie en boter in een koekenpan en bak hierin de spekreepjes 5 minuten. Neem de pan van het vuur. Klop in een kom de eieren los met de helft van de kaas, de erwten en flink zwarte peper. Giet de pasta af en doe hem terug in de pan. Voeg de spekjes en het eimengsel toe en schep de pasta 30 seconden om en om. Breng de pasta op smaak met peper en zout en strooi er de resterende kaas over. Eet smakelijk!

Pappardelle allo Zafferano

Afbeelding
In de groentetas zat een spaghettipompoen en die zou ik ook gebruiken, maar ik vond er niks aan, dus heb ik 2 sauzen gemaakt en gewone pasta gebruikt. De eerste saus is deze heerlijke saffraansaus. Hij komt uit Gino's pasta. Ik heb alleen geen ham, maar spek gebruikt. Pappardelle allo Zafferano 15 gram boter 75 gram spekreepjes of hamreepjes pluk saffraandraadjes 125 dl slagroom 250 gram pappardelle 2 eidooiers 30 gram geraspte pecorino (deze had ik niet, dus het werd gruyere) Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Verhit de boter in een kleine koekenpan en bak de ham hierin 2 minuten of de spekreepjes 5 minuten. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Doe de saffraan in een bakje en doe hier 2 eetlepel kokend water bij en laat dit 5 minuten trekken. Doe de room en het saffraan water in een middelgrote pan (waar de pasta bij in past) en verwarm tot het kookpunt. Voeg de ham of het spek toe en laat de saus op laag vuur 3 minuten trekken. Voeg wat peper en zout t

Witte bieten risotto

In de groentetas zat witte biet en ik wist eigenlijk niet wat er mee te maken. Uiteindelijk besloot ik tot een risotto. Die ik helemaal wit heb gehouden. Een groot voordeel je kunt de witte bieten schillen en snijden zonder rode handen te krijgen. Wat wel vreemd is is dat je echt biet smaakt in iets wits en dat is vreemd. Witte bieten risotto (2 personen) 2 witte bieten geschild en in kleine blokjes gesneden 1 ui gesnipperd 5 handjes risottorijst (2 handjes per persoon plus een extra handje) glas witte wijn ongeveer 700 ml groentebouillon (ik maak altijd een liter) olijfolie klont boter geraspte gruyere kaas Fruit in een grote hapjespan in wat olie de biet en de ui aan. Na 10 minuten voeg je de rijst toe en die fruit je kort mee tot ieder korreltje glanst. Doe dan de wijn erbij en laat deze verdampen/opnemen. Voeg nu bouillon toe per schep tot de rijst gaar is. Haal de pan van het vuur en voeg de boter en de gruyere toe en roer tot alles is opgelost. Serveer direct. Eet sm

Een verschrikkelijk stoute vol chocolade cake

Afbeelding
Ja de vertaling laat de wensen over. De echte naam is a really naughty chocky rocky road cake. Hij is heerlijk en super vullend. Maar zelfs als je niet van chocolade houdt kun je er niet vanaf blijven. Een verschrikkelijk stoute vol chocolade cake zonnebloemolie 125 gram zachte roomboter 175 gram kristalsuiker 50 gram mascarpone 5 eieren 165 gram zelfrijzend bakmeel 40 gram cacaopoeder 1 eetlepel bakpoeder ½ theelepel zuiveringszout 50 gram minimarshmallows en 10 gram extra voor decoratie (je kan ook grote in stukken knippen) 60 gram maltesers en 20 gram voor decoratie 60 gram mariabiscuits in stukken gebroken 60 gram witte chocolade druppels en 20 gram extra voor decoratie 2-3 eetlepels melk of water (optioneel) Glazuur: 200 gram zachte boter 400 gram poedersuiker 3 eetlepels melk 100 gram gesmolten donkere chocolade 60 gram creme fraiche Ik heb het zelf met 1 taartblik gedaan, maar als je 2 evengrote cakeblikken hebt is dat makkelijker. Zet de oven op 180 gr

Een soort waterzooi

Dit was een klein experiment en het bleek erg lekker. Met een lekker brood erbij is het heerlijk. Een soort waterzooi 1 venkelknol, in blokjes 1 ui, gesnipperd 1 kleine prei in ringetjes 500 ml visbouillon olie aan het eind: 1 venkelknol in fijne reepjes 1 prei in julienne 1 wortel in julienne 400 gram verschillende soorten vis Fruit in een pan in wat olie de venkel, ui en prei aan. Voeg dan de bouillon toe en laat dit 20 minuten zachtjes stoven. Doe het daarna in een blender of maal het met de staafmixer tot een licht gebonden soep. Doe het terug in de pan en doe de julienne gesneden groenten en de vis erin . Na 5 minuten is alle vis gaar en kun je opscheppen. Eet smakelijk!

Chicken tikka masala

Dit is een curry naar recept van Jamie Oliver en is meer voor de niet zo geoefende indiase eter. Hij heeft minder de aardse smaken dan een echte indiase cirru, maar daardoor niet minder lekker. Ik maak hem wel anders dan Jamie, want ik vindt kipfilet te droog. Ik gebruik lekker ontbeende kippenbouten of kipkarbonades. Het recept is voor 4 personen en als we er met zijn tweeen van eten. Gebruik ik maar de helft van de saus en de helft van de kip, de andere helft vries ik in en als ik dan weer zin erin heb, hoef ik alleen de saus te ontdooien, de kip te grillen en in de saus te doen. Rijst en indiase roti erbij en klaar. Ik heb het ook al eens gegeten met lam of garnalen i.p.v. kip en dat was ook erg lekker. Chicken tikka masala 6 tenen knoflook, geraspt of geperst volle eetlepel geraspte gember 2 of 3 verse rode chilipepers zonder zaadjes, fijngehakt olijfolie 1 eetlepel mosterdzaad 1 eetlepel paprikapoeder 2 theelepels gemalen komijn 2 theelepels gemalen koriander 3 eetlepe

Runderstoof a la Jamie

Een heerlijke runderstoofschotel van Jamie. Lekker makkelijk, want hij wordt gaar in de oven en je hebt er geen omkijken naar. Runderstoof a la Jamie olijfolie klont boter 1 ui, gepeld en grof gesnipperd handvol verse salieblaadjes 800 gram riblappen in stukken van 5 cm. bloem zout en peper 2 pastinaken geschild en in de lengte in vieren 4 wortelen geschild en in de lengte door midden ½ flespompoen, zaadjes verwijderd en in blokjes gesneden. 500 gram kleine aardappeltjes 2 eetlepels tomatenpuree ½ fles rode wijn 3 dl runder of groentebouillon geraspte schil van 1 citroen handvol verse rozemarijn, alleen de naaldjes 1 teen knoflook, fijngesnipperd Verwarm de oven op 160 graden. Doe een scheutje olijfolie en een klont boter in een grote braadpan. Bak hierin de ui en salie 3 tot 4 minuten. Haal de stukken vlees door een mengsel van bloem, zout en peper en doe ze met alle groente, aardappelen, tomatenpuree, wijn en bouillon in de pan. Roer er royaal zwarte peper uit de

Pasta met grote garnalen, chinese kool en geroosterde paprikasaus

Het recept komt van 24kitchen en is echt heerlijk. Wij eten dit gerecht regelmatig, dit komt ook doordat er regelmatig chinese kool in de groentetas zit en ik eigenlijk verder weinig lekkere recepten ermee heb. Pasta met grote garnalen, chinese kool en geroosterde paprikasaus 300 gram rode paprika's 150 gram spaghetti arachideolie 1 kleine ui, gesnipperd 1 teentje knoflook, gesnipperd 1 gele of oranje paprika, in fijne blokjes een halve chinese kool, in dunne reepjes ½ theelepel paprikapoeder (gerookt is het lekkerst) 250 gram rauwe gamba's of rauwe grote garnalen zout en peper Zet de oven op 200 graden. Leg de paprika's in een braadslee of op een bakplaat en besprenkel ze licht met olie. Zet ze 20 minuten in de oven en draai ze dan om, als het goed is zijn er aan de ene kant blaren op de paprika ontstaan. Haal ze uit de oven als ze helemaal geblaard en hier en daar zwart zien. Doe ze in een diepvrieszak en laat ze hierin afkoelen en zweten. Als ze genoeg afge

weekmenu week 44

Afbeelding
Deze week was niet echt bijzonder doordat we alletwee flink de griep hadden. Veel met zijn tweeen maar gekookt, zodat de kooktijd beperkt was. Maandag  maakte ik Kasjmir kip. Erg lekker gekruid en malse kip doordat het vann de kippenbout werd gemaakt. Voor we gingen eten had ik wel de botten er uitgehaald. Dinsdag  werd het simpel gehouden met pasta met worstballetjes, paddenstoelen en gorgonzola naar recept van Jeroen Meus. Erg lekker. Woensdag kwam er gegrild varkensvlees met paksoi en rijst met zoete aardappels op tafel. Donderdag  gingen we naar heel simpel toe. Biefstuk met friet en sla. Vrijdag aten  spruitjes met vis . John begon zich al beter te voelen en die kookte. Deze keer wel met ongeschilde aardappels, maar dat was best lekker. Zaterdag werd het twee keer pasta. De ene keer met een saffraansaus en de andere keer carbonara. Zondag  stond mijn lievelingskostje op het programma (maar niet heus). Erwtensoep, gelukkig was hij nog niet superdik en dan kan ik er