Bol.com

BoekenBoeken

Marokkaanse gehaktballetjes

Of het daadwerkelijk Marokkaanse gehaktballetjes zijn weet ik niet, maar lekker zijn ze zeker. Ik heb ze tijdens een dinertje ook al eens gemaakt en ze werden met groot enthousiasme ontvangen. Toen had ik het met Courgette Spaghetti gemaakt. Nu met gewone spaghetti, couscous zou wel marokkaanser zijn, maar daar zijn wij dan weer minder fan van. Als je niet zo van de pittig bent zou ik wel uitkijken met de harira, want tijdens het dinertje was de pit er goed doorgetrokken. Ik denk dat ze als tapas ook erg lekker zullen zijn. Ik bak zelf de ballen in de oven met weinig vocht dat is echt een super stand, maar bakken in een pan kan ook goed.



Marokkaanse gehaktballetjes (4 personen)
500 gram rundergehakt of halfomhalf gehakt
1 eetlepel ras-el-hanout kruiden
1 halve theelepel kaneel
optioneel kneepje harira
1 ei
5 gram zout als de ras-el-hanout geen zout bevat.
paneermeel

Voor de saus:
2 uien
3 tenen knoflook
1 puntpaprika
2 blikken tomatenblokjes
1 kneepje harira
1 theelepel ras-el-hanout
snufje kaneel

Meng het gehakt met de rest van de ingredienten op het paneermeel na. Als alles goed gemengd is voeg je paneermeel toe tot de juiste structuur (je moet er een bal van kunnen maken). Maak hierna balletjes van het gehakt in een grote die jij handig en lekker vindt. Ik denk dat deze een diameter hadden van 4 cm. Leg ze op een bord en laat een half uur opstijven in de koelkast.
Snij ondertussen de uien in kwart ringen of snipper ze.. Pers de knoflook uit of snij hem heel fijn. Snij de puntpaprika in reepjes. Bak de balletjes in de oven 30 minuten op 180  met weinig vocht of als je die stand niet hebt kan het ook zonder vocht. Leg hiervoor de balletjes op bakpapier op een bakplaat. Je kan ze ook goed in de pan bakken. Haal ze dan als ze bruin zijn uit de pan. Bak in diezelfde pan of in een hapjes pan de uien op een zacht pitje in wat olijfolie zo'n 8 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de ras-el-hanout en de kaneel toe en de paprika. Voeg na 5 minuten samen met de tomatenblokjes de knoflook toe en naar smaak een kneepje harira en zout. Roer goed door en voeg ook de gehaktballetjes toe en laat ze in de saus een minuut of 10 stoven tot ze gaar zijn. Proef nog even of het goed op smaak is. Wordt de saus te dik voeg dan wat water toe.
Kook er spaghetti bij, wel er couscous bij of maak courgette linten en leg daar de saus met ballen op. Alles is mogelijk en lekker.
Eet smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mosterdkip met groenten en snelle dauphinoise van Jamie

Geroosterde pompoensoep

Kip, aardappel en witlof stoofpotje (kan ook in slowcooker)