Coq au vin blanche (kip gestoofd in witte wijn)
Iedereen kent natuurlijk de kcoq au vin met rode wijn, maar met witte wijn is hij ook zo lekker. Ik heb deze al eens met een etentje met kerst gemaakt en alle aanwezigen waren er over te spreken. Ik diende het toen op met een kleine stukje aardappelgratin en een salade. Maar met een pasta of rijst is ook erg lekker. Hij kost wel wat tijd, want de kip laat je eerst marineren in de witte wijn, maar daar hoef je niet bij te staan ;-). Ik maakte ondertussen een volgend gerecht klaar.
Coq au vin blanche (kip gestoofd in witte wijn)
witte wijneetlepel bloem
400 gram champignons
6 sjalotjes
4 tenen knoflook
1 kilo kippendijen
peper
zout
worchestershiresaus
olijfolie
4 uur van te voren: Maak de sjalotten schoon en snij de sjalotten grof. Snipper de knoflook en snij het kippendijenvlees in blokken. Doe dit samen met de sjalotten, knoflook en witte wijn in een bak en laat marineren. Ik denk dat het bij mij met een halve fles onderstond.
Snij ondertussen de champignons niet te klein in vieren. Na vier uur verwarm je een braadpan met wat olijfolie en laat je de kip uitlekken in een vergiet. Het sap vang je op in een andere bak.
Bak het kip/sjalot/knoflook mengsel aan in de pan. Meng ondertussen de bloem met het opgevangen sap om later binding in de saus te krijgen. Voeg de champignons toe in de pan en laat ook kort meebakken. Voeg dan het sap toe en laat alles gaar worden in een minuut of 20 onder af en toe roeren. Breng op smaak met peper, zout en worchestershiresaus.
Eet smakelijk!

Reacties