Basis: Bolognesesaus en wat kan je er allemaal mee maken
Iedereen wil graag een recept wat je voor meerdere dingen kan gebruiken. Ik heb natuurlijk pas al mijn mexicaanse saus gedeeld en mijn romige groentesaus. Later zal er ook nog bechamelsaus komen en daarna vast ook nog wat andere sausen waar je meerdere dingen mee kan maken.
Met bolognesesaus kun je heerlijke pasta bolognese maken natuurlijk, maar hij is ook te gebruiken voor lasagne, tomatensoep met wat extra vulling, bolognesekroketjes en hij is ook te gebruiken voor in de moussaka.
Ik heb het verpakt in vijf porties pasta bolognese en vier porties lasagnesaus, maar misschien gaat er ook wel wat in de moussaka die ik in augustus gepland heb. Ik heb er inmiddels een portie lasagne meegemaakt en die kostte dus maar 5 minuten om op te bouwen in de ochtend, want met de hittegolf is het mij in de middag te warm.
Bolognesesaus
3 wortels
3 stengels bleekselderij
4 uien
1 eetlepel tijm
1 eetlepel oregano
150 gram spekreepjes
1 kilo half om half gehakt
groot blikje tomatenpuree
4 blikken tomatenblokjes
2 pakken passata
200 ml rode wijn
Doe wat olie in en pan en bak hier de spekjes in aan.
Voor de bolognesesaus wil ik mijn groente zo klein mogelijk, dus daarvoor maak ik de wortel, ui en bleekselderij schoon en doe ze in het bakje van de staafmixer en hak het tot pulp. Voeg ze daarna toe aan de spekjes, voeg eventueel nog wat extra olie toe. en laat dit een minuut of 5 zacht fruiten/bakken. Voeg dan het gehakt toe en rul dit, alles het allemaal wat los is voeg je de tomatenpuree toe en bakt deze even me. Dan afblussen met de rode wijn en dit een minuut of 10 zachtjes laten pruttelen Voeg daarna de kruiden, zout (niet te veel i.v.m. het spek), peper en de rest van de ingrediƫnten toe. Zet de pan nu op heel laag vuur of zet hem in de oven op 150 graden. Laat hem nu een uur of 5 tot 8 zachtjes pruttelen.
Eet smakelijk!
Reacties