zaterdag 21 mei 2011

Mosterdkip met groenten en snelle dauphinoise van Jamie

Zonder toetje was het menu in 30 minuten klaar en dan heeft John gekookt en niet ik en het toetje is vrij snel en eenvoudig te maken, dat zal je niet meer dan een paar minuutjes kosten. Voornamelijk veel breek werk.
Het was overheerlijk en we hebben genoten van heerlijke sappige kip met een zachte mosterdsaus en door een foutje van mij behoorlijk pittige dauphinoise.
Ik had ook gelezen dat je het loof/blad van verse zomerbietjes kunt gebruiken als snijbiet en dat had ik dus ook gedaan, vandaar dat we dit recept aten.


Snelle Dauphinois
Ingredienten:
1 rode ui gepeld en gehalveerd
1 kilo vastkokende aardappels (Jamie schilt ze niet, wij wel, ze zagen er niet heel mooi uit)
1 bol nootmuskaat
2 tenen knoflook
2 1/4 dl slagroom
4 ansjovisfilets in olie, in kleine stukjes gesneden of gescheurd
parmezaanse kaas, geraspt
2 laurierbladeren, klein gescheurd (verse als je die kunt vinden bij de toko)
paar takjes verse tijm

Verwarm de oven op 220 graden.
Zet de schijf voor plakjes in de keukenmachine en doe hier de ui en de aardappels doorheen en doe dit alles over in een vuur en ovenvaste braadslede. Strooi er zout en peper over. Rasp er een kwart van de bol nootmuskaat over, pers de tenen knoflook er boven uit en schenk er de slagroom over. Doe er een handvol kaas en de rest van de ingredienten bij en een flinke scheut olijfolie en hussel alles. Zet de braadslee op een middelhoog vuur, doe er 2 dl kokend water bij en doe er aluminiumfolie over en laat dit onder regelmatig heen en weer bewegen ongeveer 10 minuten op het vuur staan. Haal hierna het folie eraf en strooi er een laagje kaas over en zet het 15 minuten in de hete oven of tot er een goudbruin en pruttelend laagje ontstaat op de dauphinoise.

Mosterdkip
Ingredienten:
paar takjes rozemarijn (ik zit nu te denken dat ik die nooit heb gebruikt)
4 kipfilets van 180 gram elk (jamie doet ze met vel, ik zonder)
4 theelepels mosterdpoeder
3 kleine preitjes vond ik veel te veel, wij hebben er maar 1 gebruikt in halve ringetjes gesneden
4 tenen knoflook
witte wijn
75 ml slagroom
1 volle theelepel grove mosterd

Zet een koekenpan op middelmatig vuur. Bestrooi en kip met de rozemarijn (kan dus ook goed zonder), 1 theelepel mosterdpoeder per filet, peper, zout en wat olijfolie en doe ook wat olijfolie in de pan. Wrijf alles kruiden goed in de kipfilet en leg ze in de pan en laat ze aan een kant even aanbakken en draai ze daarna om en keer ze regelmatig. Voeg na een minuut of 12 de prei toe en laat deze aan de zijkant zachtjes wat garen. Pers de tenen knoflook boven de pan uit en hussel alles door elkaar en doe er een grote scheut wijn bij en laat dit kort inkoken en doe er de slagroom bij. Doe er een deksel op of doe er een stuk aluminiumfolie overheen. Na 5 minuten haal je de kip eruit en doe je bij de saus de grove mosterd en laat dit kort inkoken en brengt op smaak met peper en zout. Terwijl je de kip in stukken snijdt of zoals wij hebben gedaan gewoon heel gelaten en de kip over de borden verdeeld en hierover de saus schept.

Groenten
Ingredienten:
200 gram snijbiet
200 gram spinazie
1 citroen
olijfolie

Breng een ketel water aan de kook en zet een steelpan op het vuur. Snij de steeltjes in kleine stukjes en doe ze in de steelpan met wat gekookt water dat ze net onder staan en voeg een flinke snuf zout toe en leg de deksel op de pan. Ik heb zelf de bladeren grof gehakt en net als de steeltjes goed gewassen. Na 5 minuten de blaadjes bij de steeltjes in de steelpan doen en eventueel nog een scheut kokend water.
Doe de spinazie in een vergiet en giet er de inhoud van de pan gekookte groenten over. Doe een scheut olijfolie in de pan en pers er wat citroensap over uit. Doe de uitgelekte groenten terug in de pan en meng alles goed met een keukentang en voeg naar smaak peper en zout toe.


Eet Smakelijk!

2 opmerkingen:

Eten met Thys zei

Het recept wijkt iets af van het origineel

Judith zei

Dat klopt, maar het is wel erg lekker. En aanpassingen mogen.