dinsdag 3 januari 2012

Caramelijs

Nu was ik van plan om caramelijs te maken en in het kookboek van kitchenaid stond dit recept.

Caramelijs

300 ml melk
1 vanillestokje
6 eidooiers
200 gram suiker
300 ml slagroom
75 ml water

De ijsmaker moet een aantal uur in de vriezer staan, bij ons is dat 15 uur, maar bij een andere ijsmaker is dit weer anders.
Laat het vanillestokje heel en doe dit bij de melk in een pan en laat dit aan de kook komen. Zet het vuur uit en doe direct de deksel op de pan. Laat dit 30 minuten staan. Maak van 100 gram suiker en het water caramel, door dit in een hoge pan te verwarmen tot de suiker bruin kleurt. Voeg dan de melk toe waar het vanillestokje uit is gehaald. De caramel zal flink opkoken en daarna hard worden, maar als je het vuur zacht aanhoudt lost de caramel vanzelf weer op. Klop de eidooiers romig met de rest van de suiker en schenk de caramel op het eidooiermengsel en klop het tot een glad mengsel. Doe het mengsel terug in de pan en laat het op een laag vuur zo binden dat het een laagje op je spatel vormt. Zet het daarna in een bak met koud water en laat het wat afkoelen. Doe er een plasticfolie op, zodat er geen vel vormt en laat het in de koelkast een uurtje goed afkoelen.
Roer de room erdoor.
Haal de ijsmaker uit de vriezer en zet hem aan. Schenk daarna langzaam het afgekoelde mengsel in de ijsmaker en vorm het in 20-30 minuten tot een zacht roomijsmengsel. Zet het daarna in de vriezer en laat het nog enkele uren opstijven.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: