dinsdag 3 januari 2012

Vanilleroomijs

Sinds sinterklaas ben ik in het bezit van een ijsmaker die op mijn kitchenaid past en nu er weer ruimte in de vriezer was paste hij daarin en kon ik ijs gaan maken. Ben begonnen met een simpel vanille-ijs.

Vanilleroomijs
300 ml melk
1 vanillestokje
4 eidooiers
100 gram suiker
300 ml slagroom

De ijsmaker moet een aantal uur in de vriezer staan, bij ons is dat 15 uur, maar bij een andere ijsmaker is dit weer anders.
Snijdt het vanillestokje open en schraap het merg eruit en doe dit bij de melk in een pan en laat dit aan de kook komen. Zet het vuur uit en doe direct de deksel op de pan. Laat dit 30 minuten staan. Klop de eidooiers romig met de suiker. Breng de melk weer aan de kook en schenk dit op het eidooiermengsel en klop het tot een glad mengsel. Doe het mengsel terug in de pan en laat het op een laag vuur zo binden dat het een laagje op je spatel vormt. Zet het in een bak met koud water en laat het wat afkoelen. Doe er een plasticfolie op, zodat er geen vel vormt en laat het in de koelkast een uurtje goed afkoelen.
Roer de room erdoor.
Haal de ijsmaker uit de vriezer en zet hem aan. Schenk daarna langzaam het afgekoelde mengsel in de ijsmaker en vorm het in 20-30 minuten tot een zacht roomijsmengsel. Zet het daarna in de vriezer en laat het nog enkele uren opstijven.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: