vrijdag 20 juli 2012

Rogan Josh

Ik heb enkele maanden geleden het kookboek "De indiase keuken van Anjum" gekocht en pas geleden voor het eerst er een gerecht uitgemaakt. Ik moet zeggen het is net of ik bij een indiaas restaurant aan het eten was. Echt heerlijk. Er gaan zeker meer gerechten uit dit boek volgen.

De eerste tip is zorg dat je alle ingredienten klaar hebt staan. Ik heb de hele specerijen allemaal in een bakje gedaan en alle gemalen in een bakje. Als je dit niet doet dan ga je op een gegeven moment vastlopen zeker als je al kruiden nog moet zoeken. Alleen de gember-knoflook en de tomaten doe ik a la minuut.

Rogan Josh
hele specerijen:
3-4 eetlepels plantaardige olie
7 zwarte peperkorrels
2 zwarte kardemompeulen
5 groene kardemompeulen
3 kruidnagels
stukje pijpkaneel van 5 cm
stukje foelie

gemalen specerijen:
4 theelepels gemalen koriander
4 theelepels gemalen komijn
2 theelepels chilipoeder of cayennepeper
4 theelepels venkelzaad, gemalen
3 theelepels garam masala

1 grote ui in dunne ringen
750 gram lamsbout in blokjes van 3 cm
6 grote tenen knoflook, gepeld
10 gram geraspte gember
zout naar smaak
2 middelgrote tomaten gepureerd
3 eetlepels griekse yoghurt, goed geroerd
handje verse koriander fijngehakt

Verhit de olie in een grote braadpan en bak de hele specerijen tot ze gaan spetteren. Voeg de ui toe en fruit die in 8-10 minuten op een niet te hoog vuur goudkleurig. Voeg het vlees toe en laat het al roerend in circa 3 minuten aan alle kanten bruinen.
Verwarm de oven op 150 graden.
Pers de knoflook uit boven een vijzel en doe de gember en een scheutje water erbij en vijzel tot een gladde puree Doe dit in de pan erbij en verwarm al roerend 2 minuten of tot je de gare knoflook kunt ruiken. Roer de gemalen specerijen erdoor en het zout erdoor en verwarm alles roerend 40 seconden. Roer de tomaten erdoor en zet het vuur wat hoger. Als het aan de kook is zet je het in de oven en na 30 minuten kijk je of er olie vrijkomt aan de oppervlakte. Als dit is gebeurd voeg je 250 ml water toe en zet hem nog 30 minuten terug in de oven. Kijk dan of het vlees gaar is.
Roer de yoghurt erdoor en roer de verse koriander erdoor.
Serveer mer rijst of naan.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: