maandag 24 december 2012

Hartig breekbrood met tomaten en olijven

Ik zag dit breekbrood bij Levine, maar ik wou er olijven door en geen bieslook en peterselie, dus het recept maar aangepast.

Hartig breekbrood met tomaten en olijven
320 gram tarwebloem
80 gram semolina
15 gram verse gist
180 gram melk, lauwwarm
1 ei losgeklopt
20 gram boter
7 gram zout
35 gram gruyere, geraspt
35 gram zongedroogde tomaat
35 gram zwarte olijven

100 gram gesmolten roomboter
35 gram fijngeraspte gruyere

Ik werk zelf met een kitchenaid, dus ik kon het recept gewoon volgen van Levine. Meng de tarwebloem en semolina door elkaar. Los de gist op in de melk en doe dit samen met het ei, boter, zout, gruyere, tomaat en olijven door het meel en meng met een houten lepel of de platte klopper. Kneed met de deeghaak nu in 15 minuten tot een soepel deeg.
Vorm tot een bal en leg in een ingevette schaal en keer een keer tot alles met olie is bedekt. Dek af met verhoudfolie en laat 45 - 60 minuten rijzen tot de dubbele hoeveelheid.
Druk de lucht uit het deeg  en maak bolletje van ongeveer even groot als een golfbal. Dek deze even af. Smelt de boter en meng de gruyere erdoor. Rol nu elk bolletje door dit mengsel en stapel ze op in een bakblik. Dek af met ingevet plasticfolie en laat 45 - 60 minuten rijzen tot de dubbele hoeveelheid.
Verwarm de oven op 190 graden (boven/onderwarmte), Bak het brood onderin de oven 35 minuten. Mocht het erg bruin worden dek het dan na 20 minuten af met aluminiumfolie.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: