zondag 27 januari 2013

Romige lamscurry

Alle curries lijken qua ingredienten aardig op elkaar en op een gegeven moment ga je wat experimenteren dat experiment heeft geleidt tot deze heerlijke romige curry. De kokosmelk geeft het romige aspect. Heb je in je buurt een turkse of chinese supermarkt haal daar een wat duurdere, maar veel lekkerder kokosmelk. Hij is dikker dan die uit de supermarkt. Alle kruiden die je nodig hebt kun je ook bij beiden vinden. Binnekort ga ik een curry van lamsnek proberen.

Romige lamscurry
750 gram lamsbout in grote blokken van zo'n 3 bij 3 cm
3 tot 4 eetlepels plantaardige olie (bijv arachide)
7 zwarte peperkorrels
2 zwarte kardamonpeulen (chinese toko)
5 groene kardamonpeulen
1 theelepel mosterdzaad
een stuk pijpkaneel van 5 cm
een stukje foelie
3 kruidnagels
een grote ui gehalveerd en in dunne halve ringen
6 knoflooktenen
een stukje verse gember van 10 gram
4 theelepels korianderzaad gemalen
4 theelepels komijnzaad gemalen
1 theelepel cayennepeper
4 theelepels venkelzaad gemalen
2 theelepels garam masala
2 vleestomaten
een blik kokosmelk
zout naar smaak

Verhit de olie in een grote braadpan en doe hier de hele kruiden in en bak deze tot ze gaan knetteren. Voeg dan de uien toe en bak deze 8 tot 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Voeg nu het vlees toe en bak dat 3 minuten mee.
Maak ondertussen van de gember, knoflook en een scheut water in een blender een papje. Vopeg dit toe en bak een halve minuut mee. Voeg alle gemalen specerijen en het zout toe en laat 40 seconden meebakken. Pureer de tomaten en voeg deze toe. Laat alles nu zo'n 15 minuten zachtjes bakken tot de olie uit de masala komt.
Voeg de kokosmelk toe en laat alles stoven tot het vlees gaar is. Proef of er nog zout bij moet.
Lekker met rijst en naan of roti.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: