zondag 11 augustus 2013

Appel-toffee monchoutaart

Ik zag dit recept langs komen op 24kitchen en het stond gelijk in mijn top 10 om een keer te bakken. Het resultaat was verschrikkelijk geslaagd. Ik heb niemand horen mopperen. Hij is wel heel erg vullend. De toffeesaus is ook al lekker om zo op te eten.

Appel-toffee monchoutaart
een gekartelde ronde vorm van 24 cm, maar ik denk dat het ook wel lukt in een springvorm
4 granny smith appels
190 gram roomboter+ 2 eetlepels en om in te vetten
316 gram kattentongen of andere roomboterkoekjes.
90 gram bruine suiker
mespuntje zout
1 vanillestokje
230 gram monchou
150 gram suiker
1 ei
1 limoen
100 gram pecannoten
250 gram room

Hak de roomboterkoekjes in een keukenmachine fijn. Doe de koekjes in een mengkom en laat 150 gram boter smelten. Roer de gesmolten boter door de kruimels en bedek hiermee de taartvorm.
Warm de oven voor op 160 graden.
Schil de appels en snijdt ze in kleine blokjes. Smelt de 2 eetlepels boter in een pan en doe er de bruine suiker, appels en zout bij en bak ze 4 minuten. Laat de appels uitlekken in een zeef en vang het vocht op. Hiermee ga je straks die heerlijke saus mee maken.
Meng de roomkaas met het ei, merg uit het vanillestokje, 25 gram suiker en het sap van een halve limoen. Meng dit alles goed. Strooi de helft van de pecannoten over de bodem en verdeel hier de appels over en verdeel hier het roomkaasmengsel over. Bak de taart 25 minuten. Haal hem eruit en laat hem afkoelen. Doe de laatste pecannoten op een bakplaat en rooster ze 10 minuten in de oven.
Karamelliseer ondertussen 75 gram suiker in een pan en doe er voorzichtig de 50 gram room bij. Doe er 40 gram boter bij en laat die smelten. Voeg dan het achter gehouden vocht bij en meng dit er doorheen. Laat goed afkoelen in de koelkast.
Klop de slagroom met 50 gram suiker stijf.  Hak de pecannoten grof. Spuit mooie rozetten slagroom op de taart en strooi hier de pecannoten over. Doe de saus in een wegwerp spuitzak en knip er een niet te klein, maar ook niet te groot puntje af. Laat de saus over de taart lopen.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: