maandag 26 augustus 2013

Kip, paddenstoelen en auberginetaart

Ik zag deze pie in het boek van Bourke Street Bakery en ik twijfelde wel, want wij zijn niet dol op aubergine, maar toch leek hij mij erg lekker. Ik heb het er maar op gewaagd en het eindresultaat was goddelijk. Er hoort verjus in het recept, maar dat had ik niet. Ik heb uiteindelijk voor witte wijn gekozen.
Ik heb mijn eigen bladerdeeg gemaakt, maar het gaat ook goed met kant en klaar.

Kip, paddenstoelen en auberginetaart
250 gram aubergine in blokjes van 3 cm
60 ml olijfolie
125 gram ui, fijngehakt
4 tenen knoflook fijngehakt
blaadjes van 6 takjes tijm
750 gram kippendijenvlees zonder vel en bot in blokjes van 3 cm
55 ml witte wijn
250 gram portobello's (recept met champignons) in negenen gesneden
5 gram peper
5 gram zout
50 gram parmezaanse kaas
1 handvol basilicumblaadjes
Bladerdeeg (voor de makkelijkheid zou ik kant en klaar nemen)
eidooer
scheutje room
sesamzaadjes
pompoenpitten

Voor Bechamelsaus:
125 gram melk
12 gram boter
12 gram bloem

Voor Kruimeldeeg:
150 koude ongezouten roomboter in blokjes
300 gram gewone patentbloem
2,5 gram zout
7,5 gram azijn,koud
85 gram koud water

Meng de ingredienten voor het deeg en laat 2 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven op 220 graden. Leg de aubergine op een bord en strooi er zout over. Zet aan de kant en laat 10 minuten staan. Spoel ze daarna goed af en verdeel ze over een bakplaat en sprenkel er de helft van de olijfolie over. Zet ze 15-20 minuten in de oven tot ze zacht zijn. Zet apart.
Verhit de rest van de olijfolie in een braadpan en bak hierin de ui, knoflook en tijm en bak op een medium vuur tot ze zacht zijn. Voeg de kip toe en bak 5 minuten mee onder regelmatig roeren. Voeg de wijn toe en bak deze een minuut toe tot de wijn is verdampt. Voeg dan genoeg water toe dat de kip net onderstaat. Breng dit aan de kook en laat het een uur sudderen of tot de kip gaar is.
Voeg de aubergine en portobello's toe en zout en peper. Laat nog 10 minuten koken.
Zet een zeef op een andere pan en giet hier het mengsel door. Hou het mengsel apart en kook het vocht in tot de helft.
Verwarm de oven op 180 graden
Doe de boter en de bloem voor de bechamel in een grote pan en zet deze op het vuur. Laat de boter met de bloem zacht bakken. Voeg de melk toe en roer goed zodat alle klonten eruit zijn. Voeg het ingekookte vocht toe en laat nog even bubbelen. Voeg de geraspte parmezaan toe en roer het er goed doorheen. Voeg het kipmengsel toe en roer goed. Breng op smaak met zout en peper.
Als het iets is afgekoeld roer je de basilicumblaadjes erdoor.
Rol het kruimeldeeg uit en bekleed de vorm ermee. Verdeel het mengsel erover. Rol het bladerdeeg uit totdat het als deksel past en leg hem erover. Druk de randen goed aan. Maak een klein gaatje in het midden voor de stoom. Klop de dooier los met wat room en bestrijk de hele bovenkant ermee. Strooi er eventueel de sesamzaadjes en pompoenpitten over.
Bak de pie 30 - 35 minuten tot hij bruin is. Haal de pie uit de vorm en laat iets afkoelen.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: