woensdag 30 april 2014

Aspergerisotto met coquilles

Risotto is zoals al jullie wel merken een van mijn favoriete gerechten. Je kunt er zo lekker veel verschillende dingen doorheen mengen. 
Mijn eerste risotto at ik in Zwitserland in een openluchtmuseum en die was al aardig lekker. Diezelfde vakantie zaten we een week in een leuk hotel en op een ochtend kregen we te horen dat we 's avonds om 20.00 uur exact aan tafel moesten zitten. Waarom werd iet verteld. 's avonds bleek dit dus voor een heerlijk paddenstoelenrisotto te zijn met portobellos vers in het bos geplukt. Ja dat was nog eens een verwennerij.
Inmiddels werk ik zelf de risotto bijna altijd af met mascarpone aangezien dit een smeuiger geheel geeft en ik het lekkerder vindt dan parmezaanse kaas en boter.
Het is natuurlijk aspergetijd en ja daar moet je toch iets meedoen. Risotto, asperges en coquilles leek mij de perfecte combinatie en dat is het ook. Er zat een hele mooie sterke aspergesmaak aan.

Aspergerisotto met coquilles (2 personen)
pond asperges
6 coquilles
5 handjes risottorijst afwegen
olijfolie
scheut witte wijn
ui
2 eetlepels mascarpone

Schil de asperges en snij het onderste houtige deel eraf. Leg de schillen en de onderkanten in een pan en doe er een liter koud water en een theelepel zout bij. Breng het water aan de kook en zet hem zacht en laat alles 20 minuten trekken. Zeef de schillen uit de bouillon. Zet de pan uit.
Snij de bovenste 3 cm van de asperges en snij de rest in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Leg de aspergekoppen in de bouillon. Breng weer aan de kook en zet de pan uit. Haal na 10 minuten de aspergekoppen eruit.
Snipper de ui. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en doe hier wat olijfolie in. Voeg de uit en de klein gesneden asperges toe en laat dit zachtjes fruiten in de olie. Voeg na 10 minuten de rijst toe en roer goed. Voeg dan de wijn toe en laat dit verdampen, roer ondertussen goed. Voeg de dubbele hoeveelheid aan bouillon toe ten opzichte van de rijst. Breng aan de kook, zet het vuur laag en dek af met een deksel.
Na ongeveer 15 minuten zal het meeste verdampt zijn. Haal de deksel van de pan en proef of de rijst al gaar is. Zo niet voeg dan nog een beetje bouillon toe als alles al is verdampt.
Als de rijst gaar is meng je de mascarpone en de aspergepunten erdoor en zet het vuur uit. Is de risotto iets te dik voeg dan een klein beetje bouillon toe.
Verhit ondertussen een andere braadpan, voeg wat olie toe en bak hier de coquilles in ongeveer anderhalve minuut per kant. Doordat de pan al heet is bakken ze het mooist.
Dien de risotto op met de coquilles.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: