zaterdag 19 april 2014

Hartige taart met gerookte kabeljauw en raapstelen

In het boek "Pies and puds" van Paul Hollywood stond een recept for smoked haddock en watercrees tart. Toen ik het recept zag kreeg ik al trek en hij ging gelijk op mijn lijst van die gaan we zeker een keer maken. Dit was de basis van mijn recept, maar de vis en waterkers heb ik verandert. De raapstelen zaten in de streekbox. Schelvis kon ik niet krijgen en ik heb hiervoor zelf wat kabeljauw gerookt. 
Deze keer geen quiche, maar een bechamelachtige saus gaat erover en een crumble. En ik moet zeggen je eet het liefst je vingers erbij op.
Het ging wel bijna fout met uit de vorm halen. Gelukkig was John zijn reactievermogen top waardoor hij niet op de grond viel. Het is een hele mooie vorm, maar de bodem is te flexibel en het gat om de bodem om hoog te drukken te klein. Heb je een ronde vorm dan kan het natuurlijk daar ook in gemaakt worden.

Hartige taart met gerookte kabeljauw en raapstelen
200 gram bloem
100 gram koude boter
3 gram zout
een halve theelepel gemalen zwarte peper
1 eetlepel citroensap
3 - 4 eetlepels koud water

250 gram kabeljauw
200 ml melk
een laurierblad
een bosje raapstelen
2 losgeklopte eieren
25 gram paneermeel
25 gram parmezaanse kaas
rasp van een citroen
rookmot en een rookoven
een ronde of langwerpige kartelvorm

Leg de kabeljauw een halfuur in flink gezouten water.
Zet de rookoven op het vuur met de rookmot erin, haal de kabeljauw uit het water en rook de kabeljauw 10 minuten. Haal hem dan uit de rookoven en leg hem op een bord.
Meng de ingrediƫnten van het deeg op het citroensap en het water na tot het lijkt op nat zand. Meng dan het water en citroensap erdoor tot een zacht soepel deeg. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven op 200 graden.
Rol het deeg uit, vet de vorm in en bekleed de vorm met het deeg. Laat de resten deeg overhange. Dit voorkomt krimp. Leg er een bakpapier in en doe hier een blindbakvulling in.  Zet de vorm 15 minuten in de oven. Haal hierna de vorm uit de oven en bak hem nog 8 minuten zonder de blindbakvulling. Tot hij lichtgekleurd is of er droog uitziet.
Doe ondertussen de melk in een pan met het laurierblad en de kabeljauw en laat 2 minuten zachtjes koken. Zeef nu de vis eruit en gooi het laurierblad weg. Smelt in een pan de boter en roer er de bloem door en laat een paar minuten zachtjes bakken. Haal de pan van het vuur. Roer de melk erdoor tot een gladde saus en zet de pan weer op het vuur en laat onder regelmatig roeren de saus zachtjes koken. Laat hem iets afkoelen.
Breek de vis in kleine stukjes en leg hem in de vorm. Was de raapstelen en snij de wortels eraf. Snij hem iets kleiner en verdeel hem over de vorm. Roer de eieren door de saus en giet deze over de raapstelen en kabeljauw. Meng de geraspte parmezaanse kaas, paneermeel en citroenrasp en verdeel dit over saus. Zet de vorm 20 minuten in de oven tot de crumble bruin is geworden.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: