woensdag 25 juni 2014

Groentenlasagne

Vegetarisch sommige mensen hekelen het woord die moeten perse vlees op tafel of anders kip of vis. Hier in huis zijn wij een beetje van beiden. Ik kan genieten van een groot stuk vlees, maar als wij eens vegetarisch eten vindt ik het ook heerlijk. Mits goed op smaak en er genoeg andere dingen in zitten zodat je het vlees niet mist. Hier zitten vier kazen en cougette en aubergine in en dan nog een klein beetje spinazie.
Wij zijn geen fan van Aubergine,maar in deze lasagne proeft hij goed. Volgens John was de lasagne de volgende dag nog lekkerder.
Een paar jaar terug ontdekte ik dagelijkse kost en sindsdien probeer ik iedere keer te kijken. Het is altijd smakelijk en niet moeilijk klaar te maken ook duurt het soms langer dan een half uur, maar doordat het dan meestal om stoofschotels in de oven gaat heb je er nog geen omkijken na.

Groentenlasagne
Groene saus:
125 gram spinazie
1 teen knoflook
50 gram parmezaanse kaas
40 gram verse geitenkaas
40 gram ricotta

Tomatensaus:
350 gram passata
1 ui
1 teen knoflook
verse tijm
1 blaadje laurier
een scheutje chilisaus
zout
400 gram tomatenblokjes

Verder nog nodig:
1 courgette
1 aubergine
lasagnevellen
mozzarella
olijfolie

Doe de parmezaanse kaas in een blender en maal hem fijn.
Doe een scheutje olijfolie in een braadpan en doe er de spinazie om. Roer deze om met een vork met hier een teen knoflook aan vast tot de spinazie geslonken is. Doe de spinazie, geitenkaas en ricotta in de blender bij de parmezaanse kaas en laat het draaien tot een groene saus. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
Doe nog een scheutje olijfolie in de braadpan. Snipper ui en knoflook en doe deze in de pan en laat dit zachtjes fruiten. Voeg de passata, laurier, tijm en chilisaus toe en laat dit alles na roeren ongeveer 15 minuten pruttelen. Haal de tijm en laurier eruit. Doe alles nu over in een hoge beker en zet er de staafmixer en maak er een gladde saus van. Voeg de tomatenblokjes toe en breng op smaak met peper en zout. Zet apart.
Zet de oven op 180 graden.
Verwarm de grillpan. Snij de courgette en aubergine in plakken van een halve centimeter dik en besprenkel ze allemaal met wat olijfolie. Leg de plakken op de grillpan en laat 30 seconden liggen draai ze dan om en laat ze nog een keer 30 seconden liggen. Leg ze nu op een bord wel de courgette apart van de aubergine.
Pak een ovenschaal en vet hem in. Bouw hem als volgt op.
Tomatensaus, lasagnevellen, spinaziesaus, courgette, lasagnevellen, tomatensaus, aubergine, lasagnevellen, spinaziesaus, courgette, lasagnevellen, tomatensaus, aubergine, lasagnevellen. Ik had genoeg voor 2 lagen courgette en aubergine. Ik heb hem hierna afgesmeerd met de spinaziesaus en hierop de mozzarella gelegd.
Als laatste doe je er nog stukken mozzarella over en bak je hem 30 tot 40 minuten in de oven.
Eet smakelijk!

Bron: Dagelijkse kost

Geen opmerkingen: