zondag 6 juli 2014

Spitskool met zalm

Soms heb je van die weken dan komt er van alles tussen en dan blijft een bepaalde groente maar in de koelkast liggen. De afgelopen twee weken was dat bij ons een spitskool. Ik had spitskoolstamppot met kaas bedacht, maar het kwam er gewoon niet van. Eerst onverwachts laat thuis doordat we een auto hadden gekocht en dat vierden we met friet. Daarna een onverwacht etentje bij India Gate in Nijmegen. 
Nu zou een spitskool uit de supermarkt er na 2 weken echt niet meer uitzien, maar die van de boer zag er nog perfect uit. Ik keek even of Jeroen nog recepten met spitskool had en ja hoor die had hij. Spitskool met geplette aardappels en zalm en het was heerlijk. Ik had alleen geen zalmfilet met vel, dus daar was een kleine aanpassing nodig.
John houdt niet zo van zure room, maar hij vond het niet vervelend hier. Het zuurtje van de zure room, citroensap en kappertjes maakten het tot een heerlijke zomerse spitskool schotel.

Spitskool met zalm
½ spitskool
een kleine ui
4 zalmfilets zonder vel
1 eetlepel zure room
½ citroen
verse platte peterselie
verse bieslook
boter
olijfolie
½ theelepel kappertjes
500 gram niet al te grote aardappels

Boen de aardappels schoon, niet schillen of in stukken snijden en doe ze in een pan met water en zout. Kook de aardappels gaar. Giet ze af en laat ze iets afkoelen.
Verwarm de oven op 175 graden. 
Snipper de ui. Doe een klontje boter in een pan en fruit hierin de ui. Snij de spitskool in repen van ongeveer een halve centimeter en voeg die aan de ui toe. Roer goed om. Voeg een scheutje water toe en laat zachtjes stoven tot het water verdampt is en de kool gaar is. 
Doe wat olie in een pan en bak hierin de zalm 2 minuutjes aan. Doe hem over in een ovenschaal en zet deze 5 tot 7 minuten in de oven of tot hij de juiste garing heeft.
Pel de aardappels en doe ze bij de kool. Plet de aardappels in de kool, maar laat zeker hier en daar wat grotere stukken erin, dus maak er geen puree van. Voeg wat fijngesneden bieslook en de zure room toe en roer goed.
Veeg de pan van de vis schoon. Doe hier een klont boter in en laat deze lichtbruin worden. Zet het vuur uit. Voeg wat citroensap toe en voeg fijngesneden peterselie en de kappertjes toe en roer goed.
Doe de spitskool op een bord, leg hier de zalm op en schenk hier wat saus over.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: