dinsdag 16 september 2014

Quiche met spinazie en gehakt

Het was weer eens quichetijd. Zo kan ik ook wat oefenen met nieuwe smaken, want in November heb ik een opdracht om wat hartige taarten voor iemand voor en verjaardag te maken.
Ik zag dat bij de streekbox een gerecht zat dat hier op leek, maar dan met creme fraiche en daar houden wij niet van, dus dat heb ik vervangen voor room met ricotta.
Het gehakt kruid ik naar smaak en dat kan bij iedereen anders zijn. Spinazie had ik weer eens zin in en al tijden niet op, want blijkbaar eten ze dat niet in Frankrijk ;-)

Quiche met spinazie en gehakt

Deeg:
250 gram bloem
150 gram boter
5 gram zout
50 gram koud water

Vulling:
500 gram spinazie
1 ui
2 teentjes knoflook
250 gram rundergehakt
kruiden naar smaak (ik heb peper, zout en noosmuskaat gebruikt)
150 gram room
50 gram ricotta
2 dooiers
2 hele eieren
Een vorm met een doorsnede van 25 cm

Doe de bloem, boter en het zout in een kom en meng dit met je handen of een keukenmachine tot nat zand, voeg dan het water toe en ga door tot zich een bal vormt. Pak deze in in vershoudfolie en maak hem iets plat. Leg 30 minuten te rusten in de koelkast. Verwarm de oven op 180 graden.
Vet de vorm in met wat boter. Rol het deeg uit en leg het in de vorm. Het overhangende deeg gewoon laten hangen. Dit snij je weg voor de vulling erin gaat.  Knip een stuk bakpapier op maat zodat het wel iets oversteekt en leg dit op je deeg. Doe hier een blindbakvulling in bijvoorbeeld rijst of gedroogde bonen of linzen. Zet de vorm 20 minuten in de oven. Haal dan het bakpapier en de blindbakvulling eruit. Doe de vulling terug in een bewaarpot en je kan hem eeuwig blijven gebruiken.
Zet de vorm terug in de oven en bak hem nog 8 minuten.
Tijdens het bakken van je deeg kun je ondertussen de vulling klaar maken. Was de spinazie en doe hem met aanhangend water in een grote pan. Zet het vuur aan en laat hem slinken. Als hij geslonken is doe je hem bijvoorbeeld in een slacentrifuge om hem goed droog te maken of druk hem uit met een soeplepel in een zeef. Zet apart tot het deeg klaar is.
Snipper de ui en knoflook en doe dit samen met een scheutje olijfolie in een koekenpan en zet deze op een middelhoog vuur en fruit dit lekker aan. Voeg dan het gehakt toe en bak dit los. Voeg peper, zout en nootmuskaat toe.
Meng de eieren met de room en ricotta en breng op smaak met zout en peper.
Haal de vorm uit de oven. Snij het overhangende deeg weg. Doe de helft van het gehakt in de vorm en verdeel het over de bodem. Verdeel hier de spinazie over. Je kan de spinazie eventueel een beetje grof doorhakken. Verdeel hier de rest van het gehakt over en schenk hier het eiermengsel over.
Zet de vorm nog 30 minuten terug in de oven.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: