Bol.com

BoekenBoeken

Albondigas met patatas bravas

Wij zouden dit jaar op vakantie gaan naar Spanje op de fiets en de laatste week zou geheel in Spanje zijn. Ik had bedacht te gaan genieten van het Spaanse eten met tapas en dergelijke, maar toen kwam COVID-19 langs en helaas geen Spanje dit jaar, maar als we al wat kunnen fietsen zal het Nederland blijven. Daarom besloten dan maar zelf tapas te maken. Albondigas met patatas bravas. Beiden niet volgens origineel recept, maar wel erg lekker. Ik heb de balletjes uit de saus gehaald en een beetje saus erbij geschept. De saus die over was heb ik de volgende dag gebruikt voor de pizza.

Albondigas met patatas bravas
Voor de albondigas:
500 gram half-om-half gehakt
2 teentjes knoflook
1 1/2 eetlepel komijn
1 eetlepel koriander
2 theelepels zoet paprikapoeder
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel cardamon
1 ei
90 gram paneermeel
zout en peper

Voor de tomatensaus:
2 blikken tomatenblokjes
1 ui
2 tenen knoflook
1/4 theelepel cayennepeper
1 theelepel komijn
1/4 theelepel kurkuma
1 theelepel suiker
olijfolie
zout en peper

Voor de patatas bravas:
1000 gram aardappels
1 1/2 theelepel zoet paprika poeder
1 theelepel gerooktpaprikapoeder
olijfolie
zout en peper

Eerst gaan we de gehaktballen maken. Dan kunnen die nog even opstijven in de koelkast voor je ze gaat bakken. Pers de knoflook uit boven het gehakt en meng er de rest van de ingrediënten door. Maak hier balletjes van. Niet te grote, ik denk iets kleiner dan een golfbal. Ik had er in totaal 24. Leg ze op een bord, zet ze in de koelkast en laat ze een half uur opstijven.
Doe wat olie in een hapjespan en bak hierin de balletjes aan. Snipper ondertussen een ui en de knoflook. Haal de ballen eruit als ze aan alle kanten bruin zijn, maar nog niet gaar. Doe de ui nu in de pan en fruit ze aan tot glazig. Voeg dan de specerijen toe en de knoflook en bak mee even aan. Voeg de tomaten en suiker toe. Roer goed oor. Voeg de ballen toe en laat zachtjes pruttelend gaar worden en proef aan het eind of het op smaak is..
Snij de aardappels in blokken. Meng alle overige ingrediënten in een schaal en voeg de aardappels toe. Zorg dat alles bedekt is met de marinade. Spreidt ze nu uit over een bakblik bekleed met bakpapier. Zet ze in de oven en zet de oven daarna op 190 graden. Na 40 minuten zijn ze bruin en gaar. Doe ze in een schone kom en bestrooi eventueel met nog wat fijn zout.  
Verdeel alles over de borden en eet smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mosterdkip met groenten en snelle dauphinoise van Jamie

Geroosterde pompoensoep

Kip, aardappel en witlof stoofpotje (kan ook in slowcooker)