Babi Pangang met Atjar
Babi Pangang, Babi Pangangsaus en Atjar
Babi Pangang:
1 kilo buikspek met zwoerd aan een stuk
een stuk gember ter grootte van een duim
een stuk laos ter grootte van een halve duim
2 teentjes knoflook
1 ui
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel grof zout
flink wat draaien uit de pepermolen
sap van een halve limoen
2 eetlepels arachideolie
Saus:
1 ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel arachideolie
een stuk gember van ongeveer een halve duim
1 theelepel sambal oelek
1 eetlepel shoaxing rijstwijn of droge sherry.
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 eetlepel ketjap manis
½ theelepel grof zout
een groot blikje tomatenpuree
400 ml water
Atjar:
een witte kool
een grote winterwortel
600 ml natuurazijn
300 ml water
75 gram suiker
2 theelepels kurkuma
Babi Pangang:
Maak van alle ingredienten van de babi pangang in een blender een lekker smeerbaar mengsel en smeer hier het buikspek mee in. Laat dit 8 uur marineren. Ik denk dat een uur ook wel kan, maar hoe langer hoe lekkerder.
Leg het stuk buikspek in een grote ovenschaal met het zwoerd naar beneden. Zet hem in de oven en zet de oven op 160 graden en laat het vlees in een uur gaar worden. Keer het vlees, zet de grill aan en laat het zwoerd krokant worden in ongeveer een kwartier. Snij het in dunne plakken.
Snij de kool en wortel in zeer dunne reepjes. Breng de azijn, water, suiker en kurkuma aan de kook en voeg de wortel en kool toe. Laat dit 2 minuten koken. Doe de groenten in een vergiet, maar vang het vocht wel op. Na 10 minuten doe je de groenten in een weckpot en schenkt hier het vocht op. Doe de deksel dicht en zet hem 10 minuten op zijn kop. Keer hem om. Hij is een paar weken houdbaar en hoe langer hij staat hoe lekkerder hij wordt.
Babi Pangangsaus:
Meng alle ingredienten min de tomatenpuree en het water in een blender. Doe dit mengsel in een pan en zet het vuur aan en laat het zachtjes bakken tot de olie uit het mengsel los laat. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat dit ook kort meebakken. Voeg het water toe en laat de saus indikken. De saus is zo heerlijk, eventueel kun je de saus zeven, maar ik denk dat er dan veel smaak verloren gaat.
Doe rijst op een bord. Leg er Atjar naast, leg hier het vlees op en schenk er saus over. Eet smakelijk!
Het recept voor de Atjar komt bij Marion's recepten vandaan. De Babi Pangang en de saus van de Happy Chief vandaan



Reacties