zaterdag 10 december 2011

Loempia's

Ik had deze loempia's al eens een keer gemaakt en toen bevielen ze heel goed, maar merkte ik dat ik nog even op het rollen moest oefenen. De tweede keer ging dan ook een stuk beter qua rollen. Het recept komt uit het boek Veel lekkers uit China van Ching-He Huang.

Loempia's
Arachideolie
200 gram kipfilet in doperwtgrote stukjes
4 gedroogde chinese paddenstoelen, 20 minuten geweekt in heet water, uitgelekt en fijngehakt
1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel vijfkruidenpoeder
12 grote of 24 kleine loempiavellen, ontdooit
1 eetlepel maizena aangemangd met 1 eetlepel heet water

De vulling:
1 theelepel geraspte verse gemberwortel
75 gram tauge
2 flinke bosuien overlangs in smalle repen
1 kleine wortel in smalle reepjes
1 eetlepel oestersaus
½ eetlepel lichte sojasaus
zeezout en peper

Verhit een wok op hoog vuur en doe er een eetlepel olie in. Roerbak de kip en paddenstoelen 1-2 minuten, breng ze op smaak met 1 eetlepel lichte sojasaus en het vijfkruidenpoeder. Schep ki en paddenstoelen uit de wok en laat ze 10 minuten afkoelen. Zij mengt alles door elkaar voor de vulling, maar ik merkte dat het op een andere manier beter gaat. Ik doe het zo: Meng de gember, oestersaus, sojasaus en wat zout en peper door het kipmengsel.
Leg nu 2 loempiavelletjes op elkaar met 1 van de punten naar jouw toe en leg in het midden een beetje van het kippenmengsel en leg hierop wat bosui, wortel en tauge. Doe een aangemengde maizena op de punten Vouw nu d 2 zijpunten naar elkaar toe. Vouw de onderste punt herover heen en rol de loempia zo naar de bovenste punt toe. Wel een beetje strak anders is er kans dat hij uit elkaar valt tijdens het frituren. Doe dit tot je mengsel op is. Frituur je loempia's in vet van 180 graden tot ze goudbruin zijn. Dit duurde ongeveer 5 minuten.
Wij hadden als dipsaus chilisaus.
Eet smakelijk

Geen opmerkingen: