zondag 15 april 2012

Lasagne met pesto

Ik heb dit recept uit Gino's pasta gemaakt en het was heerlijk. Het behoeft geen aanpassingen. Het is trouwens een heerlijk boek en zeker een aanrader. Bechamelsaus is meestal zo vlak van smaak, maar door de pesto erdoor haalt het die hele bechamelsaus heerlijk op. Dit recept gaan we zeker vaker eten. Ik vries tegenwoordig de pesto in en hoefde de pesto dus ook niet te maken, maar kon ik na ontdooien zo toevoegen aan de saus. Aangezien we maar met zijn tweeen zijn, maak ik altijd 2 ovenschotels te gelijk en de andere schotel die we later eten, bak ik de eerste 30 minuten mee en als je dan de schotel naar boven moet verplaatsen haal ik de ene schaal uit de oven en laat hem afkoelen. Soms gaat hij dan in de vriezer, soms gaat hij in de koelkast. Als ik hem dan wil eten gaat hij 20 minuten in een heteluchtoven van 160 graden (gewoon 180) en voel dan met een prikker of hij warm van binnen is. Daarna bak ik hem af zoals de laatste stap van het recept.

Lasagne met pesto
3 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngesneden
1 grote wortel, fijngesneden
1 stengel bleekselderij
500 gram rundergehakt
1 glas droge rode italiaanse wijn
7 dl gezeefde tomaten (pasata)
1 eetlepel tomatenpuree
lasagnevellen
50 gram koude boter in blokjes van 1 cm

Bechamelsaus:
100 gram boter
100 gram bloem
1 liter koude volle melk
¼ theelepel nootmuskaat
100 gram parmezaanse kaas, geraspt

Pesto:
40 gram basilicumblaadjes
1 teen knoflook
30 gram pijnboompitten
olijfolie
20 gram parmezaanse kaas
snufje zout naar smaak

Verhit voor de gehaktsaus de olijfolie in een grote pan en bak de ui, wortel en bleekselderij 5 minuten op halfhoog vuur. Voeg het gehakt toe en roer nog 5 minuten to het rul is en mooi gekleurd. Strooi er peper en zout over en bakt het nog 5 minuten onder af en toe roeren.
Schenk de wijn erbij en laat de alcohol verdampen. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee en voeg dan de passata toe. Draai het vuur laag en laat de saus 1 uur onafgedekt pruttelen en inkoken en roer af en toe. Proef halverwege of de smaak goed is. Doordat de tomatenpuree niet lekker kon meebakken was het wat zuur en heb ik een schepje suiker toegevoegd.
Doe voor de pesto alle ingredienten op de kaas na in een keukenmachine en hak fijn. Doe dit in een kom en roer er de kaas door.
Verwarm de oven voor op 160 graden (gewone oven 180).
Smelt voor de bechamelsaus de boter in een grote pan op halfhoog vuur. Strooi de bloem erover en roer 1 minuut tot het mengsel licht kleurt.Roer geleidelijk de koude melk door de roux en laat de saus al roerend 10 minuten zachtjes pruttelen tot hij bindt. Roer dan de helft van de kaas, de nootmuskaat en de pesto er door. Breng op smaak met peper en zout. Laat de saus iets afkoelen.
Nu gaan we de lasagne samenstellen. Doe je het in 2 ovenschalen moet je alle aantallen dus over 2 ovenschalen verdelen. Spreidt een kwart van de bechamelsaus uit in een diepe ovenschaal van 30 x 25 cm en leg hierop lasagnevellen zodat alle saus bedekt is. Verdeel er de helft van de gehaktsaus over, daarna weer een laagje lasagnevellen en breng hierop het tweede kwart van de bechamelsaus aan.
Leg weer een laagje lasagnevellen en verdeel hierover de rest van de gehaktsaus. Dan weer een laagje lasagnevellen en het derde kwart van de bechamel. Daarna weer lasagnevellen en dan de laatste bechamelsaus. Strooi hierover de rest van de parmezaanse kaas en de blokjes koude boter.
Bak de lasagneschotel 30 minuten onderin de oven en dan nog 15 minuten middein de oven op 180 graden (200 gewone oven). Tot hij een mooi korstje heeft.
Laat hem nog 5 - 10 minuten rusten. Hij is hierna beter snijdbaar.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: