vrijdag 22 maart 2013

Babi Pangang met Atjar

Wat neem ik altijd bij de chinees als we al naar de chinees gaan Babi Pangang of Ajam Pangang, dus ik moest dat toch ook zelf kunnen maken en zo geschiedde. Het was een heel gezoek naar een goed recept en uiteindelijk heb ik twee stukken buikspek op twee verschillende manieren laten marineren. De ene manier was met alleen water en vijfkruidenpoeder en het enigste wat dat deed was naar drop smaken. De andere marinade was heerlijk en dat smaakte net als bij de chinees. De atjar was veel lekkerder dan uit een potje en ook de saus was heerlijk.

Babi Pangang, Babi Pangangsaus en Atjar
Babi Pangang:
1 kilo buikspek met zwoerd aan een stuk
een stuk gember ter grootte van een duim
een stuk laos ter grootte van een halve duim
2 teentjes knoflook
1 ui
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel grof zout
flink wat draaien uit de pepermolen
sap van een halve limoen
2 eetlepels arachideolie

Saus:
1 ui
2 teentjes knoflook
1 eetlepel arachideolie
een stuk gember van ongeveer een halve duim
1 theelepel sambal oelek
1 eetlepel shoaxing rijstwijn of droge sherry.
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 eetlepel ketjap manis
½ theelepel grof zout
een groot blikje tomatenpuree
400 ml water

Atjar:
een witte kool
een grote winterwortel
600 ml natuurazijn
300 ml water
75 gram suiker
2 theelepels kurkuma

Babi Pangang:
Maak van alle ingredienten van de babi pangang in een blender een lekker smeerbaar mengsel en smeer hier het buikspek mee in. Laat dit 8 uur marineren. Ik denk dat een uur ook wel kan, maar hoe langer hoe lekkerder.
Leg het stuk buikspek in een grote ovenschaal met het zwoerd naar beneden. Zet hem in de oven en zet de oven op 160 graden en laat het vlees in een uur gaar worden. Keer het vlees, zet de grill aan en laat het zwoerd krokant worden in ongeveer een kwartier. Snij het in dunne plakken.

Atjar:

Snij de kool  en wortel in zeer dunne reepjes. Breng de azijn, water, suiker en kurkuma aan de kook en voeg de wortel en kool toe. Laat dit 2 minuten koken. Doe de groenten in een vergiet, maar vang het vocht wel op. Na 10 minuten doe je de groenten in een weckpot en schenkt hier het vocht op. Doe de deksel dicht en zet hem 10 minuten op zijn kop. Keer hem om. Hij is een paar weken houdbaar en hoe langer hij staat hoe lekkerder hij wordt.

Babi Pangangsaus:
Meng alle ingredienten min de tomatenpuree en het water in een blender. Doe dit mengsel in een pan en zet het vuur aan en laat het zachtjes bakken tot de olie uit het mengsel los laat. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat dit ook kort meebakken. Voeg het water toe en laat de saus indikken. De saus is zo heerlijk, eventueel kun je de saus zeven, maar ik denk dat er dan veel smaak verloren gaat.

Doe rijst op een bord. Leg er Atjar naast, leg hier het vlees op en schenk er saus over. Eet smakelijk!

Het recept voor de Atjar komt bij Marion's recepten vandaan. De Babi Pangang en de saus van de Happy Chief vandaan

Geen opmerkingen: