zondag 13 oktober 2013

Jachtschotel met rode kool

In de streekbox zat deze week rode kool en stoofvlees, dus een recept was snel bedacht. Ik vindt dit heerlijk alleen eten we het bijna nooit, omdat ik het eigenlijk te veel werk vindt. Ik heb de rode kool volgens recept gemaakt van Nigella en met het stoofvlees maar wat gedaan. Alles bij elkaar was fantastisch met ook nog de lucht van vers gebakken brood erbij maakte het hier toch vrij hemels in huis :-)

Jachtschotel met rode kool
stoofvlees:
300 gram sucadelappen
1 ui gesnipperd
2 kruidnagels
4 jeneverbessen
1 laurierblad
¼ theelepel koekkruiden
1 dl port of rode wijn

rode kool:
boter
1 rode kool, fijn gesneden
1 ui, gesnipperd
2 eetlepels lichtbruine suiker
¼ theelepel koekkruiden
1 theelepel maldonzout
sap van een sinaasappel
3 dl rode wijn
2 appels

aardappelpuree

Voor het stoofvlees:
Fruit de ui aan in wat boter of olijfolie. Voeg het vlees toe en bak dit kort mee. Voeg de rest van de ingredienten voor het stoofvlees toe en water tot het onderstaat en laat 2 uur zacht sudderen.
Voor de rode kool:
Smelt een flinke klont boter en stoof hierin de ui met het zout. Als de uien zacht zijn, maar niet bruin. Voeg de rode kool toe en roer goed door. Voeg nu de rest van de ingredienten toe en roer goed door en laat hierna 2 uur stoven. Voeg na deze tijd de geschilde en in grote blokken gesneden appel toe en laat nog een half uur stoven. Nigella zelf voegt de appel gelijk toe, maar ik vindt het lekker om nog appel terug te zien.

Haal het vlees eruit met een schuimspaan en laat het vocht inkoken tot een lekkere jus. Schenk deze over het vlees. Doe hier een laag rode kool over en eindig met een laag aardappelpureen. Zet 20 minuten in een oven van 210 graden of tot de aardappelpuree bruin is.
De rest van de rode kool kun je een dag later nog eten. De volgende dagen wordt hij alleen nog maar lekkerder en lekkerder.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: