maandag 27 januari 2014

lasagne met pompoen

Pasta, lasagne, italiaans dat zijn wel een van de dingen waar ik dol op ben. De bolognaise saus is deze keer van Jeroen Meus met een beetje Gino erbij. De pompoen is weer een idee uit een recept van Jamie uit Jamie's Diners. Kortom verschillende chefs hebben mijn beïnvloedt. De lasagne was echt heerlijk. De saus helemaal super.

lasagne met pompoen
Voor de saus:
700 gram rundergehakt
200 gram otbijtspek of pancetta, in reepjes
1 wortel, in kleine blokjes
4 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
2 uien, gesnipperd
een theelepel gedroogde tijm of een paar takjes verse fijngehakt
een theelepel oregano of een paar takjes verse fijngehakt
800 gram tomatenstukjes uit blik
een groot blikje tomatenpuree
500 ml passata
500 ml rode wijn
olijfolie
zout en peper

Voor de bechamelsaus:
50 gram boter
50 gram bloem
500 ml melk
een paar flinke handen vol parmeaanse kaas

Voor de lasagne:
1 pompoen, geschild en in grove stukken
lasagnebladen
parmezaansekaas

Verwarm de oven op 140 graden.
Verwarm olijfolie in een grote pan die in de oven mag. Fruit hierin de ui, wortel en bleekselderij een minuut of 5 aan. Voeg de pancetta toe en laat deze een minuut meebakken. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer dit goed om. Voeg de wijn toe en laat dit even lekker koken. Voeg dan de tomatenstukjes, passata en de kruiden toe en roer alles goed om. Zet de pan met de deksel erop nu in de oven en laat hem daar een uurtje of twee in garen. Doe de pompoen in een ovenschaal en besprenkel met wat olijflie. Schuif hem het laatste uur bij de pan in de oven. Proef aan het eind of erbij de saus nog zout en peper moet.
Maak nu de bechamelsaus. Smelt een klont boter in een kookpan en voeg de bloem toe. Laar deze iets garen. Voeg dan de melk toe en roer met een garde tot alle bloem is opgelost. Voeg de parmezaan toe en laat deze smelten.
Zet de oven nu op 160 graden met hete lucht.
Ga nu de lasagne opbouwen.
Schep eerst de bolognaisesaus in een ovenschaal. Verdeel hier lasagnebladen over. Doe nu weer een laag saus en leg hier een laag pompoen op. Dan weer lasagnebladen, gevolgd door saus en als je nog pompoen hebt weer pompoen en zo verder tot je schaal vol is. Sluit af met saus. Dek dit af met bechamelsaus en verdeel hier nog extra parmezaan over.
Zet de schaal een half uur in de oven onderin. Verhoog de temperatuur nu naar 180 graden en zet de schaal nu in het midden. Laat hem nog 15 minuten in de oven staan. Haal hem eruit en laat 5 tot 10 minuten rusten. 
Snij aan en eetsmakelijk!
Je hebt nog saus over en die kun je heel goed voor deze minestrone gebruiken.

Geen opmerkingen: