maandag 27 januari 2014

Quiche met bloemkool, kip en ui

Sinds kort heb ik het boek Advanced Bread and Pastry en dit was het tweede wat ik eruit maakte. Het eerste waren heerlijke bonbons met een whiskyvulling. Alles staat in een formule beschreven en dat werkt perfect. Ik had nog bloemkool in de koelkast en met kip, ui en kaas werd dit heerlijk.
De toevoeging van geelwortelpoeder heb ik de tweede keer gedaan en toen was hij mooier geel geworden. Helaas geen foto genomen. Koud is deze quiche ook erg lekker.

Quiche met bloemkool, kip en ui
Deeg:
250 gram bloem
150 gram koude boter
5 gram zout
50 ml koud water

Vulling:
½ bloemkool in kleine roosjes
1 enkele kipfilet in kleine blokjes
een kleine ui gensipperd
theelepel kerriepoeder
theelepel kurkuma/geelwortel
100 gram (smaakvolle) kaas in klein blokjes
2 eieren
2 eidooiers
200 ml slagroom

Meng de bloem, boter en zout totdat het lijkt op nat zand. Voeg dan het water toe en meng kort tot zich een bal vormt. Druk het iets plat en laat het 30 minuten tot een uur rusten in de koelkast. Het is een soepel deeg dat goed uit te rollen is.
Verwarm de oven op 180 graden.
Vet een vorm van 23-25 cm in met boter. Rol het deeg uit tot een lap die in de vorm past. Leg het deeg in de vorm, maar laat het deeg wel een cm overlappen. Snij dit niet weg. Prik enkele gaatjes in het deeg. Doe je dit niet dan krijg je bij de tweede keer het deeg in de oven doen luchtbellen, wat niet heel erg is, want na het bakken zie je er niks meer van. Doe een stuk bakpapier op het deeg en doe hier een blindbakvulling in en zet de vorm in de oven. Haal hem na 20 minuten eruit en haal het bakpapier met de blindbakvulling eruit en zet hem nog 8 minuten terug tot het deeg bruin is. Haal de vorm uit de oven en snij de overlappende randen weg.
Kook ondertussen de bloemkool in 10 minuten bijna gaar. Verhit een klontje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui. Voeg dan de kipfilet toe en bak deze ook mee. Laat het kerriepoeder ook nog even meebakken.
Klop de eieren en eidooiers met de kurkuma of geelwortelpoeder los in een kom en meng de room erdoor. Verdeel de bloemkool, kip en kaas over de bodem van de quiche en giet er het eiermengsel over. Doe de vorm terug in de oven en bak in 30 minuten gaar.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: