donderdag 2 januari 2014

quiche met witlof, ham en kaas

Deze quiche is niet te versmaden. Heerlijk en eens wat anders dan quiche loraine of witlof met ham en kaas. Het deeg is van Paul Hollywod uit Pies and Puds en de vulling van Jeroen Meus. Het resultaat is om je vingers bij op te eten.
Hij is ook heerlijk zonder ham.

quiche met witlof, ham en kaas
Voor het deeg:
225 gram bloem
120 gram koude boter
snuf zout
3-5 eetlepels ijskoud water.

Voor de vulling:
2 eidooiers
2 eieren
3 stronken witlof in smalle halve ringetjes
een dikke plak ham in reepjes gesneden
100 gram gruyère geraspt
200 ml slagroom
een klontje boter
peper en zout

Meng de bloem met de boter en een snuf zout en voeg water toe tot een niet te droog deeg. Hoeveel water ligt helemaal aan je bloem. De ene keer is 3 eetlepels genoeg en de andere keer heb je 5 eetlepels nodig. Laat het 30 minuten opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven op 200 graden.
Vet een taartvorm in. Ik heb een gekartelde vorm van 25 cm gebruikt, maar een springvorm kan ook. Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Laat het overschot aan deeg er aan zitten. Ik ben hiermee nog een beetje aan het experimenteren. Ik zou een overlap van ongeveer 1 cm aanhouden. Hou een beetje rauw deeg apart voor eventuele scheuren. Doe er een bakpapier in en doe hier een blindbakvulling in, bij mij is dit rijst met witte bonen. Zet de vorm nu 15 minuten in de oven. Haal hem nu uit de oven en verwijder het bakpapier en de blindbakvulling. Zet hem nog 8 minuten terug in de oven tot de bodem iets bruin kleurt.
Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de witlof met de ham, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Mocht het erg vochtig worden doe het mengsel dan even in een zeef om uit te lekken anders wordt je bodem wat nat. Klop de eieren met de room los en breng op smaak met zout en peper.
Haal de bodem uit de oven en snij het overlappende deeg weg. Verdeel het witlofmengsel over de bodem en verdeel hier de kaas over. Schenk de eieren hierover. Zet de oven op 180 graden en schuif de quiche in de oven. Bak hem 30 minuten.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: