zondag 2 november 2014

Quiche met spruitjes en tomaatjes


Toen ik aan mijn man dit weekend vroeg of hij nog wensen had qua eten noemde hij een spruitjesquiche. En natuurlijk ga ik daar dan mee aan de slag. Ik ging uit van mijn normale hoeveelheden ei en room en heb hier wat ingrediƫnten aan toegevoegd. Het resultaat was heerlijk. Deze komt van de winter zeker nog eens terug.

Quiche met spruitjes en tomaatjes
Deeg:
250 gram bloem
150 gram koude roomboter
50 gram koud water
5 gram zout

Vulling:
2 eieren
2 eidooiers
200 ml room
250 gram spruitjes
spekblokjes
geraspte kaas
kleine tomaatjes

Doe de bloem, boter en het zout in een kom en meng dit met je handen of een keukenmachine tot nat zand, voeg dan het water toe en ga door tot zich een bal vormt. Pak deze in in vershoudfolie en maak hem iets plat. Leg 30 minuten te rusten in de koelkast. Verwarm de oven op 180 graden.
Vet de vorm in met wat boter. Rol het deeg uit en leg het in de vorm. Het overhangende deeg gewoon laten hangen. Dit snij je weg voor de vulling erin gaat.  Knip een stuk bakpapier op maat zodat het wel iets oversteekt en leg dit op je deeg. Doe hier een blindbakvulling in bijvoorbeeld rijst of gedroogde bonen of linzen. Zet de vorm 20 minuten in de oven. Haal dan het bakpapier en de blindbakvulling eruit. Doe de vulling terug in een bewaarpot en je kan hem eeuwig blijven gebruiken.
Zet de vorm terug in de oven en bak hem nog 8 minuten.
Tijdens het bakken van je deeg kun je ondertussen de vulling klaar maken.
Maak de spruitjes schoon en kook ze tot ze gaar zijn en giet ze af. Bak de spekblokjes krokant en laat ze even uitlekken. Snij de tomaatjes door midden.
Verdeel de spruitjes en spekblokjes over de bodem. Meng de room met de eieren en eidooiers en breng op smaak met peper en zout. Verdeel dit mengsel over de bodem en leg hier en daar tomaatjes.
Bak de quiche nog 30 minuten in de oven. Eet smakelijk.

Geen opmerkingen: