vrijdag 19 juni 2015

Risotto met witlof en gerookte zalm

Helaas nog steeds geen goed fototoestel, dus maar besloten geen foto te plaatsen van dit heerlijke gerecht. Het komt van dagelijkse kost en is niet te versmaden als je van zalm en witlof houdt. Wel iets aangepast, want roodlof is toch moeilijk te vinden en ik ben meer van afwerken met mascarpone. De boer had ook grondwitlof en dat was afgelopen winter toch wel heerlijk.

Risotto met witlof en gerookte zalm
3 dl kippen- of visbouillon
Eventueel witte wijn of sherry
1 flinke bananensjalot
teentje knoflook
olijfolie
125 gram risottorijst
2 stronkjes witlof
een moot warmgerookte zalm (je kan ook zelf een moot zalm roken)
een eetlepel mascarpone
citroensap

Snipper de sjalot en knoflook. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en doe hier wat olijfolie in. Voeg de sjalot en de knoflook toe en laat dit zachtjes fruiten in de olie. Voeg na 10 minuten de rijst toe en roer goed. Voeg dan de wijn toe en laat dit verdampen, roer ondertussen goed. Voeg de dubbele hoeveelheid aan bouillon toe ten opzichte van de rijst. Breng aan de kook, roer goed, zet het vuur laag en dek af met een deksel.
Bak in een andere pan de witlof zachtjes.
Na ongeveer 15 minuten zal het meeste verdampt zijn. Haal de deksel van de pan en proef of de rijst al gaar is. Zo niet voeg dan nog een beetje bouillon toe als alles al is verdampt.
Als de rijst gaar is meng je de mascarpone, gerookte zalm in vlokken en de gebakken witlof erdoor en zet het vuur uit. Is de risotto iets te dik voeg dan een klein beetje bouillon toe.
Breng alles op smaak met zout en peper.

Geen opmerkingen: