maandag 16 april 2012

Gehaktballetjes in tomatensaus als tapas

Ja ik heb niet zolang geleden deze gemaakt, maar de nieuwe zijn geheel anders. Ik had zaterdag een cursus en we moesten een lunchgerecht meenemen. Vrijdag had ik deze gemaakt en ze waren heerlijk.

Gehaktballetjes in tomatensaus als tapas
300 gram half-om-half gehakt
1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
handvol basilicumblaadjes, steeltjes apart gehouden, wel beiden fijngesneden
een rode peper een paar keer ingeprikt
een rode peper, zaadjes verwijdert en fijngesneden.
een ei
een beschuit
olijfolie
een blik gepelde tomaten
peper en zout

Verwarm in een pan de olie met de helft van de ui, de helft van de knoflook, de basilicumsteeltjes en de rode peper die ingeprikt is. Als het zachtjes bakt voeg je de tomaten toe en laat dit een half uur zachtjes pruttelen. Hierna haal je de rode peper eruit en maak je de tomaten stuk. Dit geeft een zoetige saus. Proef of je nog peper of zout moet toevoegen.
Meng in een kom het gehakt, de rest van de knoflook en ui, de basilicumblaadjes, rode peper, ei en beschuit. Kijk met het beschuit even wat jij een mooie consistentie van het gehakt vindt. Het kan dat er meer of minder beschuit in moet. Dit is ook afhankelijk van de grootte van je ei. Vorm ongeveer 12 balletjes hiervan.
Verhit in een koekenpan of hapjespan flink wat olijfolie en bak hierin de balletjes aan alle kanten bruin in ongeveer 5-7 minuten. Haal ze nu uit een pan met een schuimspaan of tang en voeg ze toe aan de tomatensaus. Zet het vuur even heel hoog onder de pan met de tomatensaus zodat alles goed pruttelt. Doe het deksel op de pan en zet het vuur uit. Door de warmte worden de balletjes gaar, maar niet bikkelhard.
Omdat we ze pas de volgende dag aten, heb ik ze bij ter plaatse nog een paar minuten gewarmd in de magnetron.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: